Goede voornemens zaaien

"Je oogst wat je zaait"


Het is een zegswijze die al meer dan 2000 jaar meegaat en blijft tot vandaag doorklinken omdat we weten dat het vaak waar is.


Helaas wordt het zo vaak in een negatieve context gebruikt. Er gaat iets mis in iemand zijn leven en er wordt gezegd dat ze hebben geoogst wat ze hebben gezaaid. Mensen knikken en voelen zich misschien wel opgelucht dat zij het niet waren.

Nochtans kunnen we deze zegswijze gemakkelijk in een constructieve context plaatsen. Het nieuwe jaar gaat vaak gepaard met goede voornemens en misschien kan deze tekst wel een zaadje zijn voor een mooi voornemen te laten groeien?

  • Als je een ouder bent, zaai dan iets in uw kinderen waar je de komende jaren trots op zult zijn. Heb je al gezegd dat je trots op hen bent zonder dat er een prestatie tegenover stond?

  • Als je een geliefde in je leven hebt, zaai dan iets in die relatie dat je band zal versterken. Hoe lang is het geleden dat je nog een lief woordje of attentie voorzag zonder aanleiding?

  • Als je van middelbare leeftijd bent, zorg dan nu voor je gezondheid, zodat je de komende jaren energiek kunt blijven. Slechts 1 dag per week gezond eten en een half uurtje bewegen is toch een mooi begin, niet?

  • Als je een werknemer bent, zaai dan iets in uw carrière dat je later ten goede komt. Heb je al plannen om iets nieuws te leren?

  • Als je een leider bent, overweeg een investering in uw mensen en zie hoe ze groeien, waardoor ze niet alleen sterker worden maar ook hun effectiviteit toeneemt.

Je oogst wat je zaait, dus begin met zaaien. Dit is niet alleen de waarheid achteraf, maar ook in de toekomst. Kleine veranderingen kunnen een groot resultaat teweeg brengen. Deze duizendjarige eikenboom in Limburg (Lummen) was ooit een eikennootje.


Wat ga jij deze week zaaien?

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven