De traag gegaarde kikker

Bijgewerkt op: 22 dec. 2020

Er is een parabel die vertelt over 2 kikkers. De ene wordt in kokend water gegooid en hij springt er natuurlijk direct uit. De andere wordt in lauw water gelegd waar hij rustig blijft zitten. Terwijl het water geleidelijk aan opwarmt, blijft de kikker zitten totdat hij verbrandt en uiteindelijk zelfs sterft. De kikker negeert zijn lichamelijke signalen, en op het moment dat hij beseft dat het te warm is geworden kan zijn lichaam niet meer reageren om er uit te springen.

Het voorbeeld illustreert een aspect van de menselijke psychologie: we hebben de neiging om dingen te accepteren die langzaam maar zeker op gang komen, zelfs tot als ze de controle over ons leven overnemen.

Een burn-out is een treffend voorbeeld, waarbij iemand op een dag wakker wordt en zich bevindt in kokend water. Het verstand begrijpt het dan misschien nog niet maar het lichaam zegt stop.

Hoe warm is het water waarin u zich momenteel bevindt? Mocht je de tijd kunnen terugspoelen, zou je er dan uitspringen? Hoe goed past uw omgeving bij u of misschien net niet? Zorgt u ervoor dat u het onaanvaardbare niet accepteert?

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven