top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMichael Vansnick

De parabel van de kikkers: een les in zelfbewustzijn en verandering

In ons leven komen we vaak situaties tegen die ons langzaam veranderen, zonder dat we het meteen doorhebben. Een oude parabel illustreert dit treffend met het verhaal van twee kikkers.


De eerste kikker wordt in kokend water geworpen en springt er meteen uit, instinctief reagerend op het directe gevaar. De tweede kikker daarentegen wordt in lauw water geplaatst. Dit water wordt geleidelijk aan verwarmd. De kikker, zich comfortabel voelend, negeert de langzame veranderingen. Tegen de tijd dat het water kookt, is het voor de kikker te laat om te ontsnappen. Hij heeft de subtiele, maar levensbedreigende veranderingen genegeerd.

kikkers in een pot met vuur en water

Deze eenvoudige maar krachtige parabel werpt licht op een belangrijk aspect van de menselijke psychologie: onze neiging om geleidelijke veranderingen in onze omgeving of in ons leven te negeren, zelfs als deze veranderingen uiteindelijk schadelijk kunnen zijn. Het is een metafoor voor hoe we vaak onopgemerkt in situaties glijden die ons welzijn beïnvloeden.


Neem bijvoorbeeld het fenomeen van een burn-out. Velen van ons werken gestaag door, vaak zonder de langzaam opbouwende tekenen van uitputting en stress te herkennen. We negeren de subtiele hints van ons lichaam en onze geest totdat het te laat is. Op een dag worden we wakker, overweldigd en uitgeput, gevangen in een situatie die vergelijkbaar is met die van de kikker in kokend water.


Deze parabel nodigt ons uit om te reflecteren over onze eigen levens. Hoe warm is het water waarin jij je bevindt? Ben je alert op de subtiele veranderingen om je heen? Als je de tijd terug kon draaien, zou je dan uit het water springen? Hoe goed past jouw omgeving bij jou, of juist niet? Zorg je ervoor dat je het onaanvaardbare niet accepteert?


De les hier is het belang van bewustzijn en proactiviteit. Het gaat erom te herkennen wanneer langzame veranderingen ons pad naar een ongewenste richting leiden en de moed te hebben om actie te ondernemen voordat het te laat is. Laat deze parabel een herinnering zijn om alert en bewust te blijven in het leven, zodat we ons kunnen aanpassen en bloeien in een steeds veranderende wereld.42 weergaven0 opmerkingen

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page