top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMichael Vansnick

De innerlijke strijd van de 2 wolven (origineel verhaal)

Bijgewerkt op: 15 nov. 2023

Op een avond vertelt een oude wijze Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon bij het knapperend houtvuur over de innerlijke strijd die bij veel mensen van binnen gaande is.


"Mijn zoon, deze strijd is eigenlijk een strijd tussen twee wolven die binnen in ons allemaal huizen. Een zwarte en een witte. De zwarte wolf vertegenwoordigd het kwade. Hij is boos, woedend, ontevreden, jaloers, afgunstig, bezorgd, verdrietig, bang, hebzuchtig en arrogant. Hij is vol zelfmedelijden, schuldgevoelens, spijt, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots en superioriteit. Alles draait om zijn ego. Hij zoekt ruzie met iedereen want hij vertrouwt niemand. En daarom heeft hij geen echte vrienden."


"De witte wolf staat voor het goede. Hij is vriendelijk en doet niemand kwaad. Hij geeft vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid, welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Hij is behulpzaam, genereus, rechtvaardig en zachtaardig. Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen. Hij vecht alleen als het nodig is, zorgt voor de andere wolven en is trouw aan zichzelf."


witte en zwarte wolf

Hij zwijgt even zodat zijn kleinzoon een beeld kon vormen. Dan zegt hij:

"Iedereen heeft die twee wolven in zich, ook ik. En beide willen de overhand halen in mijn denken, doen en laten."

De kleinzoon denkt even na en vraagt:

"Maar grootvader, als beide wolven bestaan, en altijd in strijd zijn met elkaar, welke wolf wint dan uiteindelijk?”


De indiaan antwoordt:

"De wolf die je voedt. De wolf die je aandacht geeft."


Reflectie

De metafoor van de twee wolven biedt een krachtige spiegel voor onze innerlijke strijd. Het roept een belangrijke vraag op: welke wolf voeden wij in ons dagelijks leven? Dit verhaal illustreert treffend het principe dat "wat je aandacht geeft, groeit". Onze gedachten, emoties en acties zijn als voeding voor een van de twee wolven. De wolf die we kiezen om te voeden, bepaalt uiteindelijk wie we worden.


Het gaat er niet alleen om te herkennen welke emoties en gedachten we macht geven, maar ook om bewust te kiezen welke aspecten van onszelf we willen laten groeien. De zwarte wolf, symbool voor onze schaduwzijden, kan niet simpelweg genegeerd worden. Door hem te erkennen, begrijpen we beter de complexiteit van ons mens-zijn. Dit zelfbewustzijn stelt ons in staat om bewuster te kiezen voor de kwaliteiten van de witte wolf.


Deze oude wijsheid herinnert ons eraan dat onze aandacht een krachtig instrument is. Het bepaalt welke emoties en gedragingen binnen ons groeien en bloeien. De keuze die we dagelijks maken over welke wolf we voeden, is een keuze voor het soort persoon dat we willen zijn.

97 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page