top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMichael Vansnick

Van conflict naar eenheid: het verhaal van de twee wolven opnieuw verteld

Bijgewerkt op: 15 nov. 2023

Het originele Cherokee verhaal van de twee wolven had ik al eens gepost. Hierbij breng ik een andere variant dat anders eindigt en een andere boodschap brengt. Het ene verhaal sluit het andere niet uit en deze is een mooie aanvulling als het andere inzicht al goed geïntegreerd is in iemands leven.


Originele begin


Op een avond vertelt een oude wijze Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon bij het knapperend houtvuur over de innerlijke strijd die bij veel mensen van binnen gaande is.


"Mijn zoon, deze strijd is eigenlijk een strijd tussen twee wolven die binnen in ons allemaal huizen. Een zwarte en een witte. De zwarte wolf vertegenwoordigd het kwade. Hij is boos, woedend, ontevreden, jaloers, afgunstig, bezorgd, verdrietig, bang, hebzuchtig en arrogant. Hij is vol zelfmedelijden, schuldgevoelens, spijt, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots en superioriteit. Alles draait om zijn ego. Hij zoekt ruzie met iedereen want hij vertrouwt niemand. En daarom heeft hij geen echte vrienden."


"De witte wolf staat voor het goede. Hij is vriendelijk en doet niemand kwaad. Hij geeft vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid, welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Hij is behulpzaam, genereus, rechtvaardig en zachtaardig. Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen. Hij vecht alleen als het nodig is, zorgt voor de andere wolven en is trouw aan zichzelf."


2 wolven vechten

Hij zwijgt even zodat zijn kleinzoon een beeld kon vormen. Dan zegt hij:

"Iedereen heeft die twee wolven in zich, ook ik. En beide willen de overhand halen in mijn denken, doen en laten."

De kleinzoon denkt even na en vraagt:

"Maar grootvader, als beide wolven bestaan, en altijd in strijd zijn met elkaar, welke wolf wint dan uiteindelijk?”


De indiaan antwoordt (alternatieve variant):


Ze winnen allebei, want ik geef ze beide aandacht. Zie je, als ik ervoor kies alleen de witte wolf te voeden, zal de zwarte om elke hoek verstopt zitten om te wachten tot ik afgeleid word en springt dan op om de aandacht te krijgen waarnaar hij hunkert. Hij is altijd boos, jaloers, ontevreden en bang. Hij zal de witte wolf altijd bevechten.

Als ik de zwarte wolf ook aandacht schenk en hem erken, omdat ik hem begrijp en omdat ik zijn sterke krachten af en toe nodig heb, is hij tevreden en gelukkig. Want de zwarte wolf heeft veel kwaliteiten: hij is vasthoudend, moedig, onverschrokken, wilskrachtig en is een groot strategisch denker. Dat heb ik van tijd tot tijd nodig en dat ontbreekt de witte wolf.

En de witte wolf heeft compassie, zorgzaamheid, kracht en het vermogen om te herkennen wat er in het beste belang is van allen. Zie je jongen, de witte wolf heeft de zwarte wolf aan zijn zijde nodig. Als je er maar één voedt, zal de andere verhongeren en zullen zij beide onbeheersbaar worden. Door ze beide te voeden en te verzorgen, zullen zij je goed van dienst zijn en niets doen dat niet een onderdeel is van iets groters, iets goeds, iets van het leven. Voed ze alle twee en er zal geen interne strijd voor je aandacht meer zijn.

En als er in jou geen strijd is, kun je naar de stemmen van het diepere weten luisteren, dat je in elke omstandigheid zal begeleiden bij het kiezen wat goed is. Vrede, mijn jongen, is de missie van de Cherokee in het leven. Een man of een vrouw die vrede van binnen heeft, heeft alles. Een man of een vrouw die verscheurd is door de oorlog in zichzelf heeft niets.

Hoe je ervoor kiest om om te gaan met de tegengestelde krachten in jezelf zal je leven bepalen. Verhonger je de ene of de andere óf begeleid hen beide. Ook in jou mijn jongen huizen deze twee grote krachten. Behandel beide respectvol, dan winnen beide en is er vrede!

2 wolven knuffelen

Reflectie

Deze nieuwe versie van het verhaal van de twee wolven leert ons een belangrijke les: we moeten alle delen van onszelf accepteren. Zowel de 'goede' witte wolf als de 'slechte' zwarte wolf maken deel uit van wie we zijn. In plaats van alleen het goede in onszelf te voeden, moeten we ook de moedige en sterke kanten van onze donkere kanten erkennen.


Dit verhaal laat zien dat ware rust en balans komt van het accepteren van al onze kanten. Het gaat er niet om één wolf te kiezen, maar om beide te begrijpen en te respecteren. Zo vinden we vrede in onszelf en kunnen we betere keuzes maken in ons leven.


Welke versie spreekt jou het meeste aan? Het origineel verhaal of deze variant? Welke past het best bij jou in deze levensfase?

27 weergaven0 opmerkingen

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page